CÂT COSTĂ NARCISISMUL?

De Rick Boxx

 

Care este legătura dintre egoul unui director şi succesul companiei sale? E o întrebare interesantă care a fost tratată într-un studiu realizat de Australia’s Macquire Graduate School of Management.Potrivit unui articol pe baza studiului respectiv, publicat pe ChiefExecutive.net, în timpul studiului s-a descoperit o legatură interesantă între narcisismul directorilor şi performanţa companiei.În special, studiul cuprindea citate ale directorilor de top din cadrul şedintelor trimestriale cu acţionarii.

Coordonatorii studiului au fost atenţi la pronumele folosite cu preponderenţă, ca „eu” sau „mie”, care făceau referire la director, decât „nouă” sau „noi”, cuvinte care se referă la întreaga conducere, sau chiar la întreaga companie.

Deşi studiul s-a concentrat în mod deosebit asupra Australiei, cercetătorii au constatat că rezultatele companiilor conduse de directori mai puţin narcisişti – cei care nu aveau tendinţa să vorbească despre ei înşişi – au fost de două ori mai bune decât ale celor care aveau conducători narcisişti.

În presa de astăzi, apar adesea directori de top la televizor, radio sau în presa scrisă, să facă reclamă companiilor şi produselor sau serviciilor acestora. Adesea aceşti conducători devin celebrităţi independent de companie. Statutul de celebritate, totuşi, nu înseamnă întotdeauna succes.

Acest studiu nu a fost întru totul surprinzător. În cartea sa, „Good to Great” (De la bine la foarte bine), Jim Collins a observat că cei mai buni 5 lideri pe plan mondial au fost „modeşti şi dornici, umili şi neînfricaţi”. Spunea el, „ei nu au dorit să ajungă eroi mai mari decât viaţa în sine’’. Niciodată nu au vrut să li se facă statuie sau să devină eroi de neînvins. Erau oameni obişnuiţi care aveau rezultate extraordinare.”

Smerenia autentică este o temă recurentă în Biblie, o virtute care aparent le lipseşte multor şefi de top. Iată câteva exemple din înţeleapta carte a Proverbelor: Smerenia precede onoarea şi previne dezastrul. Mandria – opusul smereniei – ne poate orbi până la faliment. Smerenia permite  auto-evaluare şi în acelaşi timp lasă loc şi pentru sfaturile şi asistenţa altora. „Înainte de pieire, inima omului se îngâmfă, dar smerenia merge înaintea slavei” (Prov 18:12). Smerenia aduce răsplata. Deşi scopurile financiare nu ar trebui să fie baza smereniei noastre, aceasta aduce adesea răsplata. „Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăţia, slava şi viaţa.” (Prov 22:4)

Smerenia aduce recunoaştere. Încercarea de a atrage atenţie către sine poate avea efecte distructive, ducând la dezonoare decât la laudă. „Nu te făli înaintea împăratului şi nu lua locul celor mari; căci este mai bine să ţi se zică: „Suie-te mai sus!” decât să fii coborât înaintea voievodului pe care ţi-l văd ochii.” (Prov 25: 6-7)

 

Întrebări pentru reflecţii/discuţii:

  1. Ai lucrat vreodată pentru un narcisist, care mereu atrăgea atenţia asupra lui? Dacă da, cum te simţeai? Ce simţeai faţă de persoana respectivă?
  2. De ce crezi că sunt mai profitabile companiile conduse de şefi umili decât acelea conduse de oameni care tânjesc după onoruri?
  3. Ce calităţi crezi că fac diferenţa între liderii umili dar care dau randament şi cei care caută atenţie şi îşi asumă toate meritele?

Dacă ai o Biblie şi te interesează acest subiect, ai în vedere:

Prov: 11:2, 13:10; 15:33; 16:19; 27:2; 27:21; Filipeni 2:8; Coloseni 3:12

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Priveste In Sus

... cu ochii pironiţi spre răsplătire ...

Marius Cruceru

...fără cravată

Daniel Olteanu

Imi ridic ochii spre munti …De unde-mi va veni ajutorul?

ღ♪ Odăița Mea Virtuală ღ♪

Lipsa de comunicare este mai profundă și mai nocivă decât orice altă lipsă. Prețuiți ceea ce aveți deja! Pornesc într-o nouă zi din viață…fie ca aceasta (și toate celelalte)să fie o zi bună Pentru Tine LUME!

Tzuby's Kids

Pentru ca fiecare copil să beneficieze de o familie

trandafirmarcel72

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

paşi spre lumină

Petru Lascău - Phoenix, Arizona

Dumnezeu e în control

Blogul este creat cu dorinta de a fi mai mult de folos celor ce nu au timp suficient pentru a cauta o meditatie, o poezie sau o melodie. Doresc de asemenea ca prin el sa va indrept mai mult gandul si inima spre Tatal nostru din Ceruri si spre Fiul Sau Domnul nostru Isus Hristos. Numai El este in controlul tuturor lucrurilor si la inceputul acestui an mi-a aratat lucrul acesta. Trecem printr-o perioada foarte dificila si ca oameni nu putem sa nu ne gandim la multe lucruri pe care trebuie sa le rezolvam. Intr-o dimineata exact in momentul cand trebuia sa ma trezesc mi-a aparut in fata ochilor ca pe un ecran mare scris cu litere ca de foc: “DUMNEZEU ESTE IN CONTROL”. De aici am dorit ca blogul acesta sa poarte acest titlu. Pana in acest moment am trait multe experiente din care am vazut ca intr-adevar Domnul este in controlul tuturor lucrurilor. Fiti binecuvantati !

BIBLIOTECA PROBOTA

LOC DE SOCIALIZARE

Delight in Truth

"Behold, you delight in truth in the inward being, and you teach me wisdom in the secret heart." Ps 51:6

Ciprian Barsan

...din inima pentru tine

Persona

Blog of Danut Manastireanu

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

JRB Publications

Thoughts, publications, activities and interests of John Barber

mondeadrian

există zi există noapte exist şi eu pentru a le-ncurca pe toate!

esticeeaceesti

Despre libertatea de a fi liber

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

%d bloggers like this: